Hvorfor har du brug for en advokat ved boligkøbt?

Det er ikke lovpligtigt, at bruge en advokat, men ikke desto mindre er det en rigtig god idé! Uanset om du køber eller sælger for første gang, vil du gerne have, at processen skal være være positiv og smertefri. Du kan undgå en masse stress, bekymring, omkostninger og frustration ved at hyre en boligadvokat allerede meget tidligt i processen. Mange ved da også, at de har brug for en advokat, når de skal købe eller sælge deres hjem, men få ved præcist, hvad en advokat gør under transaktionen. Nedenfor håber vi på informere dig om en boligadvokats vigtigste opgaver, så du bedre kan træffe en beslutning.

Købsaftalen

Mange tror at gennemgang af købsaftalen er en af advokatens vigtigste opgaver. Imidlertid er hjælp til købsaftalen bare er en ud af mange opgaver, som din advokat står for. En købsaftale er det sidste punkt i et boligkøb. Boligadvokaten gennemgår aftalen og sikrer, at de juridiske formaliteter er i orden, så du ikke ender med at stå med en dårlig handel. Hertil kan husadvokaten være med til at gennemgå andre dokumenter som tilstandsrapporter, eller han kan være behjælpelig med at udforme en mulig ejerskifteforsikring. Her gælder der forskellige rettigheder og forpligtelser for henholdsvis sælger og køber. Det er sælgers ansvar at lave købsaftalen, hvor det i stedet er købers ansvar at tinglyse ejendomsskiftet. Dermed sikrer du, at du har ejendomsretten over ejendommen. Advokaten kan tage sig af en lang række af disse praktiske og juridiske formaliteter i forbindelse med bolighandel og købsaftalen. Du kan overlade en mere eller mindre tung arbejdsbyrde til advokaten, afhængigt af dit behov.

Uvildig rådgivning - råd om boligmarkedet

En anden og lige så central del af arbejdet som boligadvokat er den uvildige rådgivning af dig. At advokaten er uvildig betyder, at han er uafhængig og udelukkende handler ud fra dine interesser. Boligadvokaten kan være med på råd om mange forskellige forhold.

Men hvornår er det rådgivning vigtigt?

I den nye ejendomsmæglerlov fra 2015 står det skrevet, at ejendomsmægleren nu udelukkende er sælgers repræsentant for at undgå en sammenblanding af interesser og for at fremme gennemsigtighed i bolighandlen. Uvildig rådgivning hos en boligadvokat er derfor blevet vigtigt for især købere, da boligadvokaten er eneste fagperson med specialviden på området, det kan rådgive dig uafhængigt. Som sælger kan det være endvidere være en fordel at få råd om boligmarkedet. Som regel har ejendomsadvokaten ofte en klar fornemmelse for hvad reelle salgspriser på markedet er, hvilket kan hjælpe dig i at forhandle ejendomsmæglerens salær ned i et lavere prisleje. Indenfor de seneste fem år er det også blevet meget populært helt at gå udenom ejendomsmægleren for at spare de dyre salærer og derigennem få en bedre handelspris. Det stiller større krav til både sælger og køber til viden om den juridiske og formelle del af arbejdet. Det er de færreste, der kan varetage dette helt selv, hvorfor det også her er vigtigt at involvere en boligadvokat. Boligadvokaten kan sågar bruges til at hjælpe med at besigtige boligen, eller du kan bruge ham til at gennemse forskellige boligtilbud i en vurdering af, hvilke der virker mest lovende.

Altid en god idé

At involvere en boligadvokat i dit boligkøb er derfor altid en god idé. Både for at undgå juridiske problemer og for at have en uafhængig person, du kan stole på, med på rådgivning. Afhængigt af dine behov vil det ikke være nødvendigt at involvere advokaten i hele bolighandelsprocessen. Som minimum er det dog værd at involvere boligadvokaten i processen op til handlens afslutning ved underskrivelse af købsaftale og tinglysning. Har du ikke råd til en boligadvokat, kan du få hjælp på dit lokale bibliotek, hvor der er fri retshjælp.